Elburg – Havenstraat 3

Je bent nu hier:

Gesitueerd op één van de meest kenmerkende locaties van Elburg, wordt TE KOOP aangeboden deze monumentale geschakelde STADSWONING. De woning ligt aan de voet van de Vischpoort met voor de woning een echte Elburgse "keitjesstoep" en achter de woning een ruime tuin / plaats. De woning heeft een mooi breed en aansprekend front. Deze brede voorgevel doet vermoeden dat de woning ook wel een mooie ruimte herbergt. En dat klopt! Dat is ook zeker wel verrassend aan dit object en maakt het de moeite waard van een bezichtiging. Qua onderhoud moeten gegadigden rekening houden met herstelwerk, restauratiewerk en/of koste voor het moderniseren. Dus als je op zoek bent naar een instapklaar pand, dan kunnen wij ons voorstellen dat dit niet de eerste keus is. Ben je echter bereid om naast de koopprijs ook nog wat te investeren in de vorm van tijd, energie en kosten om van een potentieel fraai monument een prachtig plaatje te maken...... dan is dit een geweldige kans!

In 1978 is de woning aan de achterzijde behoorlijk fors uitgebouwd, wat de ruimte op de begane grond aanzienlijk heeft verruimd. Met deze verbouwing is er een betere indeling ontstaan. De extra gerealiseerde ruimte is benut met een keuken, bijkeuken/berging en een slaapkamer/werkkamer.

Op Wikipedia staat het volgende vermeld over de keitjesstoep:
"Elburg heeft karakteristieke en door Monumentenzorg beschermde keitjesstoepen. Deze stoepen die voor sommige oude huizen liggen, zijn gemaakt van witte keitjes, met ingelegde figuren van zwarte keitjes. Ze zouden vroeger zijn gelegd van zwerfstenen die gevonden werden op de Woldberg. Al voor de 18e eeuw moet het gebruik zijn geworden stoepen van zulke keitjes te metselen. Er ontstond in Elburg een soort metselaars volkskunst waarbij men zich van allerlei zinnebeelden en versieringsmotieven bediende: achtpuntige sterren, ruiten, bloemvormen, rad vormen, e.d. En vroeger ook dieren. Een oude vermelding van deze veldsteentjes is uit 1843. Bekend is dat Elburg haar straten begon te plaveien in 1615. Wout Ostendorf onderscheidt meerdere tekens en figuren met soms symbolische betekenissen, die (nog) niet te achterhalen zijn. Veelal geeft nu het symbool de aar van het bedrijf weer dat in het achtergelegen perceel wordt uitgeoefend. Zoals een vis bij een vishandel."

Voor onderhoud van deze keitjesstoep, maar ook voor het monumentale pand worden er door gemeente Elburg subsidies beschikbaar gesteld. Dit woonhuis betreft overigens geen gemeentelijk, maar een Rijksmonument. Voor meer informatie over monumenten en subsidies voor renovatie en onderhoud kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Voor het financieren van de aankoop of de renovatie/verbouw, maar ook voor het eventueel verduurzamen van een monument kunt u terecht bij Het Restauratiefonds.

Indeling:
Begane grond:
Entree aan de voorzijde, ruime hal/gang met natuurstenen vloerplavuizen, garderobe, meterkast, vaste kast, royale en lichte woonkamer met mooi hoog plafond. De vloer in de living is een betonnen begane grondvloer voorzien van een fraaie massief eiken parketvloer. De living is voorzien van een schouw met gashaard. Vanuit de woonkamer is er een mooi vrij uitzicht op de stadswal. Achter de living is de keuken gesitueerd. Deze ruime keuken beschikt over een verouderde eenvoudige keukeninrichting en gedeeltelijk voorzien van inbouwapparatuur. Vanuit de keuken is er uitzicht op de achtertuin. Binnendeur naar de ruime bijkeuken/berging. Opstelplaats wasapparatuur en opstelplaats badgeiser (t.b.v. warm water voorziening). Doorgang naar hal/gang, toiletruimte. Slaapkamer / werkkamer op de begane grond aan de achterzijde van het pand gelegen, met raam naar de tuin, wastafel en gaskachel.

Kelder:
Verrassend ruime kelder onder een groot deel van de woonkamer met afmetingen van circa 4,45 bij 3,10 meter en hoogte circa 1,80 meter.

Eerste verdieping:
Vaste trap naar de verdieping, overloop met tuimeldakraam, zeer ruime slaapkamer met aan de voorzijde v.v. wastafelcombinatie en dakkapel en aan de achterzijde een Velux tuimeldakraam, veel bergruimte in de vaste kasten op de kopgevel en achter de knieschotten, tweede slaapkamer / werkkamer / logeerkamer eveneens v.v wastafelcombinatie en dakkapel. Badkamer v.v. inloopdouche, wastafelcombinatie, closet en tuimeldakraam.

Bergruimte:
Luik vanuit het trapgat naar praktische bergruimte.

Oplevering: in overleg, op kortere termijn.

Bijzonderheden:
Verwarming: d.m.v. diverse gaskachels wordt deze woning verwarmd;
Warm water: via een badgeiser, opstelplaats in de bijkeuken/berging;
Isolatie: deels isolerende beglazing, beperkte dakisolatie.
Energielabel: niet aanwezig > een monument is vrijgesteld voor het hebben van een energielabel;
Verzekering: Donatus Verzekeringen  is gespecialiseerd in het verzekeren van monumenten. Klanten/leden van het Restauratiefonds ontvangen 7,5% korting op de CAR-verzekering en 35% (ipv 20%) instapkorting op de opstalverzekering

Voor verdere bijzonderheden verwijzen wij naar de brochure en naar de online informatiegids "Monumentaal Wonen".

Benieuwd naar wat deze woning te bieden heeft? Bel gerust voor het plannen van een bezichtiging met één van onze makelaars: 0525-686063.

Kenmerken

Overdracht

 • StatusBeschikbaar
 • Koopprijs€ 325.000,- k.k.
 • AanvaardingIn overleg

Bouwvorm

 • Soort objectWoonhuis
 • Soort woningHerenhuis
 • Type woningGeschakelde woning
 • Bouwjaar1800
 • BouwvormBestaande bouw
 • LiggingenIn centrum

Indeling

 • Woonoppervlakte94 m2
 • Perceeloppervlakte140 m2
 • Inhoud420 m3
 • Aantal kamers5
 • Aantal slaapkamers3
 • Aantal badkamers1

Kaart

Plattegronden

Stel uw vraag

info@vdlindemakelaardij.nl
0525 68 60 63