Elburg – Ellestraat 38

Je bent nu hier:

In deze straat is de geschiedenis van stad Elburg zo ongeveer begonnen.

Het valt als volgt na te lezen op Wikipedia:

"Oude stad vóór 1392
Het oude Elburg was een langgerekte bewoning aan een lange straat (de 'Oude Straat') vanaf de Oude Bleek in het noorden tot voorbij de 'Oude Kerk' naar het zuiden. Op deze hoger gelegen kuststrook nam in de dertiende eeuw de bevolking toe, waardoor er zich vissers, ambachtslieden en handelslui vestigden. Hierdoor kreeg het gebied stedelijke kenmerken op grond waarvan het stadsrecht kreeg. Hiervan is geen oorkonde bewaard gebleven maar het moet verleend zijn tussen 1220 en 1271 en mogelijk op 3 juli 1233 door graaf Otto II. Uit een reconstructie aan de hand van de kaart van Jacob van Deventer uit ongeveer 1560 blijkt dat de oude stad Elburg gelegen heeft aan weerszijden van de Oude Straat vanaf de Goorsluis tot aan de Oude Bleek. Het gedeelte van de Oude Straat, dat nu Ellestraat heet, werd met de bebouwing aan weerszijden, samen met de nieuw aangelegde stad opgenomen binnen de ommuring. Daarmee werd de Oude Straat een tegen de stadsmuur doodlopende weg".

Ellestraat 38 is één van de oudste panden in deze binnenstad. Alleen dat al, maakt dit pand speciaal, als je je ook inbeeld dat eeuwen geleden hier al mensen woonden. Prachtig! Maar niet alleen dat. Waar je bij dit pand ook van geïmponeerd wordt is de prachtige puntgevel met top pilaster en hoek pilasters onderaan de top, het mooie metselwerk met vlechtingen, de mooie symmetrische indeling van de gevel en fraaie voordeur met omlijsting van pilasters. Dat is ook waarom dit pand een Rijksmonument is.

De ligging op een hoek heeft als voordeel dat naast de woning nog een deels overdekte steeg is gesitueerd en achterin een berging is voor het stallen van o.a. fietsen e.d. Echt ideaal!

Zo'n mooie gevel maakt nieuwsgierig. Dan wil je ook weten wat het pand binnen te bieden heeft, dat begrijpen wij ook wel. In ieder geval is dat verrassend veel ruimte en hoogte en daarnaast een speelse indeling. En voor hen die dat niet genoeg vinden: er zijn nog fraaie detail uit het verleden bewaard gebleven. Wat mij zelf als makelaar opviel was dat dit pand van oorsprong op de begane grond bijzonder hoog was. De balklaag, in dit geval een zeer robuuste balklaag met prachtige "sloffen" of "sleutelstukken", liggen op een hoogte van circa 4 meter! In 1983 werd aan architect de Vries opdracht gegeven om een restauratieplan te ontwerpen voor dit pand.

Op een creatieve manier is er destijds gekozen voor een half verdiepte zithoek in het achterhuis en een woonkeuken aan de straatzijde. De eethoek heeft een prachtige ruimtelijke beleving en hier kijk je naar de prachtige balklaag op 4 meter hoog, maar kijk je ook op de tussenvloer die is gerealiseerd en waar een sfeervolle hobbyruimte is gecreëerd naast een lounge plekje in de zon achter de imposante raampartijen in de voorgevel. De verdiepte zithoek is voorzien van een sfeervolle (gasgestookte) haard; mogelijk om te bouwen tot open haard.

Bij binnenkomst kom je in een knus portaal waar plek is voor de jassen, sjaals en schoenen en hier zijn tevens het closet en de meterkast.

Tussenverdieping / entresol:
Vanuit de eethoek kijk je al naar de open tussenverdieping. Hier is een gezellige studiehoek gemaakt. Maar ook voor kinderen kan dit een heerlijke speelruimte zijn. Wil je een extra kamer? Dan zou je die hier ook kunnen realiseren.

Slaapetage:
Overloop, twee prachtige ruime slaapkamers waarvan de ene aan de straatzijde is gesitueerd en de andere aan de achterzijde. Royale en in 2022 geheel gemoderniseerde badkamer v.v. ligbad, inloopdouche, dubbel wastafelmeubel en wandcloset. Praktische waskamer / walk-in-closet, opstelplaats wasapparatuur, kluis ingebouwd in de muur.

Zolderverdieping:
Vaste trap naar de prachtige zolder. Hier is de constructie van de spanten en sporen nog prachtig in het zicht. Hier zie je ook nog het constructie onderdeel waar de naam van ons beroep vandaan komt: de makelaar. Op zolder is een sfeervolle slaapkamer ingericht; dakraam aanwezig voor daglicht.

Toelichting:
De "hangstijl" of "makelaar" is de verticale balk die de verbinding vormt tussen de horizontale hanebalk of trekplaten, en de samenkomst van de spantbenen in de nok. Wanneer er bij een schilddak de hoekkeperspanten eveneens in de makelaar eindigen, spreken we van een koningsstijl. De functie van de hangstijl is de beide spantbenen met elkaar te verbinden, de nokgording te ondersteunen en als hangstijl te dienen voor het haanhout c.q. hanebalk. Mooi toch?!

Enthousiast geworden? Kom gerust kijken en plan een bezoek met de makelaar: 0525-686063

Kenmerken

Overdracht

  • StatusBeschikbaar
  • Koopprijs€ 545.000,- k.k.
  • AanvaardingIn overleg

Bouwvorm

  • Soort objectWoonhuis
  • Soort woningHerenhuis
  • Type woningGeschakelde woning
  • Bouwjaar1750
  • BouwvormBestaande bouw
  • LiggingenIn centrum

Indeling

  • Woonoppervlakte132 m2
  • Perceeloppervlakte93 m2
  • Inhoud447 m3
  • Aantal kamers6
  • Aantal slaapkamers3
  • Aantal badkamers1

Kaart

Plattegronden

Video

Panorama

Vooraanzicht

Entree

Woonkeuken

Keuken

Woonkamer

Tussenverdieping

Overloop

Slaapkamer

Slaapkamer

Badkamer

Zolder

Plaats

Snel de waarde van
je woning weten?

Direct aanvragen