Het innovatieve idee voor een energieschutting ontvangt een financiële bijdrage uit het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling. Met dit fonds ondersteunt de gemeente Amersfoort innovatieve ideeën van ondernemers en inwoners. Het fonds is bedoeld voor initiatieven die bijdragen aan hergebruik van afval en grondstoffen, energiebesparing of het opwekken van duurzame energie.
Samen met OptiSolar heeft VITBouw Installatietechniek een techniek ontwikkeld om energie voor woningverwarming te leveren via een warmtepomp en een energieschutting. Het gaat om een stille techniek, waarbij energie wordt gehaald uit de buitenlucht en door zoninstraling.
De energieschutting betekent een oplossing om zonder grondboring of luidruchtige buitenunit voor bestaande en nieuwbouwwoningen de woning te verwarmen. Vanaf de schutting gaan 2 leidingen die in de grond worden gelegd naar de warmtepomp die hiermee de woning verwarmd en warm tapwater maakt. Het voordeel van dit systeem is dat het geen geluid maakt en een goed rendement heeft door de instraling van het zonlicht.
Hybride:
Voor bestaande woningen die al een gasaansluiting hebben is voor een hybride opstelling te kiezen. Voor dit type woning is een Energieschutting van 4 strekkende meter nodig en zal 60% aan gas worden bespaard.
Voor goed geïsoleerde woningen of nieuwbouw is 6 meter schutting nodig en dan de woning helemaal van het gas af, claimt VITBouw.
De in Nederland ontwikkelde energieschutting kan als erfafscheiding worden geplaatst ter vervanging van een standaard schuttingdeel. De afmetingen van een standaard schuttingdeel zijn 180 cm hoog een 200 cm lang. Om een 3 kilowatt warmtepomp te voorzien van de benodigde energie zijn twee van deze delen nodig. De schutting kan met delen van een meter worden uitgebreid naar gelang de warmtevraag van een gebouw. De schutting is modulair opgebouwd en kan zeer snel worden geïnstalleerd zonder ingrijpende aanpassingen aan de tuin.
Gevel:
De energieschuttingdelen kunnen echter ook in variabele lengtes aan een gevel worden bevestigd of zelfs als gevelafwerking dienen. Op deze manier wordt het ook voor bedrijven zeer interessant om niet gebruikt beschikbaar oppervlak in te zetten voor verduurzaming en gelijktijdig een besparing op de energiekosten te behalen.